BROER (2016-2017)
Aktivitetsspill for å øke livskvaliteten og stimulere
restevnen hos personer med demens
Tema og målsetting
Velferdsteknologi er i voldsom utvikling i Norge og internasjonalt. Den demografiske endringen og samfunnets ressurser er viktige underliggende faktorer. De fleste velferdsteknologier handler om trygghet og sikkerhet. De er komfyrvakter, røykdetektorer, fallsensorer og sporingsløsninger. Mange personer med demens kan leve lenger, og et selvstendig liv, hjulpet av slike løsninger.
Vi har i prosjektet BROER valgt et livskvalitetsperspektiv som supplerer den ovennevnte utviklingen på et viktig område: det å oppleve glede, å være sammen med andre på meningsfylte måter, samtale med ungdommen i familien, og å engasjere seg i interessante og inspirerende aktiviteter – dvs. å bygge broer mellom generasjoner og personer med ulike funksjonsnivåer. Ensomhet og kjedsomhet er faktisk store problemer hos personer med demens.
Det overordnede målet med prosjektet BROER er å bekjempe ensomhet og kjedsomhet hos personer med hukommelsesproblemer. BROER kan bringe generasjoner sammen gjennom lek og moro – et spill som foreslår aktiviteter som er nøyaktig tilpasset til den aktuelle eldre personens funksjonsnivå og interesser, og som kan gjøre nytte av og stimulere restevnen hos vedkommende. Tanken er at også ungdommen opplever dette som gøy og givende, og derfor tilbringer mer tid med den eldre i familien.
Målet med prosjektet er:
- Å lage to ulike brett-/kortspill som kan personaliseres slik at de tiltaler personen med hukommelsesproblemer og stimulerer restevnen hos vedkommende, og å prøve ut brettspillene i familier med ungdom og en person med hukommelsesproblemer.
- Å lage begge spillene som digitale nettbrettspill, og å prøve ut de digitale nettbrettspillene i familier.
- Å planlegge produksjon og distribusjon av spillene.
Finansiering
BROER er finansiert av ExtraStiftelsen med Extra-midler.
Utvalgte lenker, høydepunkter og resultater
- Nyhetsbrev januar 2017
- Faktaark
- Innovasjon i omsorg. Norges offentlige utredninger 2011:11. Helse- og omsorgsdepartementet 2011.
Kontakt
Prosjektleder: Riitta Hellman
Mobil: 982 11 200
Prosjektmedarbeider: Anja Vålbekk
Mobil: 474 15 955